De 5:1 ratio en andere wetenschappelijk bewezen manieren om een betere relatie te hebben.

Door Alexia Dellner 

Liefde is geduldig, liefde is vriendelijk, klopt helemaal, maar je moet er wel wat moeite voor doen, zodat jij en je partner ook later het samen goed hebben. Vandaar hier enkele tips van wetenschappers en onderzoekers die jullie relatie zullen helpen.

WEES VIJF KEER AARDIGER
Uit onderzoek van Dr John Gottman blijkt dat het verschil tussen gelukkige stellen en ongelukkige stellen te maken heeft met de ratio tussen positieve en negatieve interacties, namelijk 5:1. Oftewel, voor elk negatieve interactie, tijdens een conflict, plaatst een gelukkig stel daar vijf (of meer) positieve interacties tegen over.
Wanneer een gelukkig stel een conflict heeft, maken ze nog steeds positieve opmerkingen, lachen ze samen en plagen ze elkaar. Ook in een conlfict vertonen ze aanhankelijkheid aan elkaar, dat komt doordat ze op emotioneel vlak aan elkaar verbonden zijn.

 

 

SAMEN KLUSJES DOEN
Volgens een onderzoek van Pew Research blijkt dat samen de huishoudelijke klusjes doen op de 3e plaats staat van een lijst met 9 punten die te maken hebben met een succesvolle relatie (na trouw en goede sex).
Een goed argument mocht je partner een volgende keer klagen over het uitladen van de afwasmachine.

 

 

 

WEES DE HELD VAN JE PARTNER
Een fascinerend onderzoek laat zien dat de manier waarop partners reageren op elkaars goede nieuws – oftewel met opwinding, trots of onverschilligheid – vitaal is voor een duurzame relatie. Het nieuws hoeft nog niet eens te gaan over iets groots zoals een promotie.
Heeft jouw partner haar zwemrecord verbeterd met  3 seconden? High five! Geweldig!

 

 

LEG DIE SMARTPHONE WEG
In de telefoon van je partner snuffelen is niet echt heilzaam voor jullie relatie. Maar wat dacht je van een conflict aangaan via WhatsApp? Stellen die zich verontschuldigen of hun verschillen proberen te overbruggen via de smartphone blijken een stuk minder geluukig te zijn. Oplossing?
Praat samen, van aangezicht tot aangezicht, over de moeites van jullie relatie.

 

 

HEB ELKE WEEK SEX
Onderzoekers van de Universtiteit van Warwick, Engeland hebben ontdekt dat een toename van sex van 1 x per maand naar 1 x per week, hetzelfde effect aan geluk brengt als een loonsverhoging met €50.000.
Wow.

 

 

 

MINDER DELEN OP SOCIAL MEDIA
Ik begrijp het heus wel – je bent verliefd en dat wil jij al je 843 “vrienden’ laten weten. Maar volgens onderzoekers van Haverford College blijkt, hoe meer iemand zich onzeker voelt in een relatie des te meer zullen zij iets plaatsen op social media, om daar een soort van goedkeuring te krijgen.
Tuurlijk is het goed om die leuke foto van jullie vakantie te posten, maar wanneer jij of je partner te veel delen van jullie relatie is het misschien tijd om even dieper in elkaars blauwe ogen te kijken je af te vragen wat er aan de hand is in jullie relatie.

 

ZEG DANK JE WEL
In het begin van jullie relatie, wanneer jouw partner je een kop koffie bracht, overlaadde je hem/haar met lieve woorden. Maar nu heb je het zelfs niet in de gaten, wanneer een kop koffie naast je wordt neer gezet. Iedereen wordt graag gewaardeerd, maar in een duurzame relatie ga je elkaar als vanzelfsprekend beschouwen. Dankbaarheid blijkt ecjter een belangrijke sleutel te zijn voor een gezond en succesvolle relatie.
Sterker, onderzoekers hebben ontdekt dat een simpel iets als “Dank je wel” zeggen tegen je partner sterk genoeg is om jullie te beschermen tegen de neiging van scheiding.

 

 

GA IETS NIEUWS DOEN
Stellen die samen nieuwe dingen gaan doen, zijn gelukkiger in hun relatie. Dat komt doordat nieuwe ervaringen het beloningssysteem in de hersenen activeert, het doet overspoelen met een goed-voelen stofje wat te vergelijken is met dopamine en neropinephrine. Dus, in plaats van uitgaan naar het geeigende restaurant, waarom niet een keer naar het theater of ergens gaan dansen?
Doe eens iets anders, schud je relatie op en je relatie blijft stabiel.