Het Communicatie Stoplicht

We gaan nu een onderdeel van de communicatie behandelen waar niet veel aandacht voor is, maar waar veel conflicten over kunnen ontstaan: De manier waarop je iets zegt.
Aan de hand van het Communicatiestoplicht ga je zien hoe je iets zegt en wat dat doet bij jouw partner.
Doel les is dat je bewust wordt van de toon waarop je iets zegt en hoe dat over komt bij jouw partner. En dat je daardoor beter gaat opletten hoe je iets zegt, zodat de liefde overeind blijft.

“C’est la ton quit fait la musique.”

Als je iets wilt zeggen tegen je partner, doe je dat steeds op verschillende manieren afhankelijk van het onderwerp, het moment van de dag, hoe jouw humeur is, en het humeur van je partner. Zoals de Fransen het mooi kunnen zeggen: “C’est la ton quit fait la musique”. Oftewel, het is de toon die de muziek maakt. Hóe je iets zegt is veel belangrijker dan de woorden alleen.

Zeg eens tegen je partner “Ik hou van jou” op een boze toon. Wat is de reactie? En zeg dezelfde woorden nu op een vriendelijke, liefelijke toon. Hoe is de reactie nu?
Wanneer zegt jouw partner dat ze blij is dit van jou te horen? Natuurlijk wanneer jij het vriendelijk, liefelijk zegt en niet op die boze toon.

Hoe je iets zegt geldt niet alleen bij het verklaren van jouw liefde voor je partner, maar feitelijk bij alles wat jij zegt. Je toon is als een geopende deur.

Het stoplicht

We gaan nu jouw manier van communiceren bekijken aan de hand van een bekend voorbeeld, het stoplicht.
Het stoplicht heeft als altijd drie kleuren: Rood, Oranje en Groen. De kleuren geven de manier weer waarop gecommuniceerd wordt. Het zegt veel over de toon waarop je iets zegt. Om te weten wat de kleuren betekenen is het goed om eerst de bijlage te lezen.

Lees dit eerst voor je verder gaat:   Uitleg van het Communicatiestoplicht

Opdracht

Nu je de uitleg van de drie kleuren weet is het goed om naar je eigen manier van communiceren te kijken.
Doel
 is het realiseren welke kleuren van het Communicatie Stoplicht binnen jullie relatie het meest voorkomen en de verandering die jullie daarin willen aanbrengen.

Uitleg en Opdracht:   Gebruik van het Communicatiestoplicht

En kwamen de kleuren jou bekend voor? Niemand praat alleen in ‘groen’. Iedereen spreekt ook wel eens in ‘geel’ en in ‘rood’. Grote kans wanneer iemand alleen in ‘groen’ spreekt hij/zij om alle eventueel lastige onderwerpen heen loopt en constant op eieren loopt. In een gezonde relatie spreek je alle drie de kleuren  met het meest in ‘groen’ (80%) en het minst in ‘geel’ of ‘rood’ (beiden 20%).

Communicatie de levensbron van jullie relatie.

Garry Smally (schrijver van DNA for Relationships) schrijft “Relatie is communicatie, de rest is detail”. Communicatie is niet alleen het smeermiddel van welke relatie dan ook. Het is meer, het gaat verder. Het is de levensbron van elke relatie. Met goede communicatie kom je echt dicht bij elkaar. Je krijgt een steviger verbinding en ben je beter in staat om de stormen van het leven goed en samen te overleven.

Goed met elkaar communiceren is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Maar alles is te leren, wanneer je de moed maar niet opgeeft. Wanneer jij vindt dat jouw relatie met je partner is belangrijk is dan zijn jij, je partner en jullie relatie het waard om er energie en tijd in te stoppen. Maak er een succes van!

Uitdaging voor jou

Je hebt nu een idee hoe makkelijk het is om zelf jouw manier van communiceren te verbeteren. Gewoon thuis op je eigen bank.

Een volgende stap kan zijn dat je/jullie de online module Relatie = Communicatie gaat/gaan doen.