De liefde in jullie huwelijk

De liefde in jullie huwelijk

Liefde, wie is daar niet naar op zoek? Liefde, waarschijnlijk het meest gebruikte woord in muziek en in films. Waar wij in het Nederlands slechts 1 woord voor liefde kennen, heeft het Grieks daar verschillende woorden voor.

Vier uitingsvormen van liefde.
Storgé = Genegenheid. De natuurlijke liefhebbende band, maar ook de beschermende, ouderlijke liefde. Met aanraken en genegenheid tonen zonder seks als motief. Een stel geniet van elkaar, door te knuffelen, kussen en elkaars handen vast te houden.
Phileo = Vriendschap. Geliefden delen elkaars gedachten, gevoelens, plannen en dromen. Ze vertrouwen elkaar de meest intieme geheimen, angsten en noden toe, die ze niet met anderen zouden delen; elkaar maatje zijn.
Eros = Seksuele liefde. Het is de begerende liefde. De liefde van iemand liefhebben, omdat de ander zo aantrekkelijk is en iets te bieden heeft. Eros wordt uitgedrukt in bevestigende woorden, iemand het hof maken; die speciale blik in de ogen.
Agapè = Liefde als keus. Deze liefde gaat niet uit van de geliefde, maar van degene die liefheeft. Ze wordt niet gewekt omdat de ander zo aantrekkelijk of sexy is. Deze liefde stelt geen voorwaarde. Agapè is geen impuls van gevoelens. Wanneer wij iemand liefhebben met agapè bekommeren wij ons om het welzijn, de belangen en het geluk van de betrokkene.

Liefde in het huwelijk
Ik denk dat we in het huwelijk alle vier vormen van liefde nodig hebben.
Het is namelijk heel goed voor mij en mijn vrouw om de genegenheid (storgé) te tonen. Aan elkaar, aan onze kinderen, aan anderen om ons heen. We hoeven ons niet te schamen voor onze liefde, we mogen er best wel trots op zijn dat we van elkaar houden en dat prettig vinden.
We hebben ook vriendschap (phileo) nodig, zodat we elkaars maatje zijn. De vlinders in de buik zijn er al lang niet meer, hoewel ze soms wel terug zijn hoor. En dat ik van mijn vrouw hou, voel ik ook niet altijd, maar ik weet het wèl. De kinderen zijn inmiddels het huis uit, dus is het belangrijk dat wij het samen ook nog leuk hebben. Daarvoor moeten we elkaars beste vriend zijn en vertellen wat ons bezig houdt. Net als we ook onze dromen en verwachtingen moeten blijven delen.
Seks (eros) is een belangrijk onderdeel van het huwelijk. Het zorgde ervoor dat we nu kinderen hebben. Het zorgt voor binding en het geeft genot. Hoe mooi is het om getrouwd te zijn en seks te mogen hebben!
De alles bindende factor is dat we onvoorwaardelijk kiezen (agapè) voor elkaar. Omstandigheden kunnen veranderen. Ik ben niet meer dezelfde als 10 jaar geleden en mijn vrouw ook niet. En toch maken we elke keer weer de keuze om voor elkaar en ons  huwelijk te gaan. De keuze om steeds minder met jezelf bezig te zijn en meer gericht op de ander.

Als je heel eerlijk kijkt naar je eigen huwelijk, welke vorm van liefde komt bij jullie het meest voor en welke het minst?
Wat kan jij doen, zodat alle vier de vormen aan bod komen en in balans zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *