Goede voornemens

Goede voornemens

Bij het afsluiten van een jaar doen mensen vaak goede voornemens voor het nieuwe jaar. Misschien heb jij dat ook gedaan. Wil je gezonder leven, meer sporten, minder snoepen, meer fietsen, of misschien minder op social media? Ikzelf doe er niet (meer) aan mee, want voordat januari om is ben ik mijn goede voornemens alweer vergeten. Hoe is dat bij jou? Ben je eind januari nog bezig met je goede voornemens, of ben jij ze ook al weer vergeten – of heb je het opgegeven?

De Stentor plaatste in december 2018 een interview met Sophie Hilbrand. Daaruit wil jullie ik twee uitspraken voorleggen die mij bekend voorkomen en waarschijnlijk jou ook.

“Frustratie is een standaard ingrediënt van samenzijn.”

Wat we vaak merken is dat frustratie voortkomt uit een verwachting waar niet aan wordt voldaan. En: die verwachtingen worden meestal ook niet uitgesproken.
Stel je voor dat je zegt wat je van de ander verwacht. Hardop je verwachtingen uitspreken. Maar já, misschien wordt hij dan wel boos, omdat hij het gevoel krijgt dat hij iets moet. Of zij, kan natuurlijk ook. En we willen de ander niets verplichten; vrijheid in de relatie. “Laat maar, ik heb geen zin in ruzie.
Maar – als aan onze onuitgesproken verwachting niet wordt voldaan, frustreert dat en worden we wel een soort van enigszins boos op de ander.
De volgende keer toch maar die verwachting uitspreken?

“Ik geloof dat je een scheiding voor kunt zijn als je intensiever met elkaar bezig bent. De relatie moet vaak meer prioriteit worden”.

Hoe intensief leef jij met jouw partner? In hoeverre heeft jouw relatie, jouw huwelijk, prioritijd?
Wanneer iets een prioriteit voor je is, stop je er namelijk ook tijd in. Kijk eens naar een doorsnee week en tel dan de tijd op die je doorbrengt op je werk, in de sportschool, met vrienden en wat je nog meer in zo’n week doet. Tel dan  de tijd op die je samen met je partner doorbrengt. Wanneer je die twee met elkaar vergelijkt, waaraan besteed je de meeste tijd? Stel daarna jezelf de vragen: Wat is nu echt belangrijk in mijn leven? en: Geef ik dat ook de meeste aandacht?

De goede voornemens die je elk jaar maakt, maar waar toch niets van terecht komt, zijn op zich niet fout. Maar kijk eens naar je leven, kijk eens om je heen, wat doet er ècht toe?
Ik wil je uitdagen om voor 2020 voor jezelf 1 à 2 goede voornemens te formuleren die gaan over wat er echt toe doet in je leven. Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn huwelijk en mijn gezin.

En gá er dan voor. Stop er energie in, maak het tot een prioritijd en je zult merken dat na verloop van tijd er positieve veranderingen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *