We hadden vroeger, vooral toen de kinderen kleiner waren, nog wel eens conflicten over de alledaagse dingen – geld, netheid, de was, de opvoeding en meer. Marleen vond mij bazig, als een commandant (ik zat toen ook in het leger) … en ze had het gevoel dat ik meer positief tegen de kinderen kon zijn en ook wat liever voor haar. Ik vond haar te gemakkelijk en dat ze alles maar liet gebeuren.
Soms dachten we alle twee: “Waar zijn de glimlachen … de lach … en wat was er gebeurd met de lol?”
We waren niet goed in conflicten: ik verloor mijn geduld en schreeuwde en dan liep ik de kamer uit. Of ik klapte helemaal dicht en zei niets meer, waardoor Marleen nog harder op mij in begon te praten. Het was voor ons moeilijk om iets op te lossen.
Eigenlijk hadden we alle twee het gevoel dat we vastzaten in een cyclus en niet wisten hoe we eruit moesten komen. Ik weet dat we allebei nog steeds van elkaar hielden, maar dat de onopgeloste problemen in onze relatie afbreuk deden aan onze intimiteit.
Gelukkig zijn we er goed uit gekomen. We hebben geleerd beter te communiceren, beter en creatiever om te gaan met conflicten en tijd te nemen voor elkaar. Niet dat we nu perfect zijn, maar we doen het stukken beter dan ooit, eens, vroeger.
Veel stellen beleven moeilijke tijden in hun relatie. Misschien zitten jullie er nu midden in. Het kan gaan om vervelende gewoonten, moeilijke omstandigheden, problemen uit het verleden … en nog veel meer. Het is normaal om problemen te ervaren, hoewel sociale media ons het gevoel kunnen geven dat iedereen het geweldig heeft en dat ‘probleem’ een vies woord is. Maar dat is het niet.
Iedereen heeft op een bepaald moment in zijn leven te maken met moeilijkheden. Jullie zijn dus niet de enige die moeilijkheden heeft. Alleen niemand praat er met niemand over. En dat is jammer.
De grote vraag is: wat ga je eraan doen?
We weten allemaal dat er geen magische pil is die alles beter zal maken. Je kunt weggaan, maar echtscheiding en uit elkaar gaan zijn geen gemakkelijke opties. Je zult er achter komen dat de problemen zich in die andere relatie herhaalt.
De andere optie is om problemen aan te pakken en er doorheen te komen. Onderzoek toont aan dat dit het beste is. (Psychologie Magazine, oktober 2011)
Hier zijn 8 tips om relatieproblemen op te lossen, gebaseerd op onze ervaringen en wat andere experts zeggen.
1. Je kunt alleen jezelf veranderen.
Je kunt je partner niet veranderen, hoe graag je dat ook zouden willen! Het goede nieuws is dat je door de manier waarop je denkt en door je gedrag te veranderen, jouw partner kan beïnvloeden en hem of haar kan helpen om veranderingen aan te brengen.
TIP – De volgende keer waneer jullie een conflict hebben… probeer niet te reageren op elkaars emoties, maar vraag wat er bij de ander omgaat.
Neem tijd om na te denken over wat er met jou gebeurde. Hoe jij je voelde, wat je deed en wat je een volgende keer anders zou kunnen doen.
Op de website vind je een e-learning die je helpt om beter om te gaan met conflicten.
Doe je liever niet een e-learning, dan kan het uiteraard ook bij ons. Op 1 avond krijg je de inzichten en tools om het patroon in jullie conflicten te doorbreken om om beter om te kunnen gaan met jullie conflicten.
Meer informatie hierover vind je op deze pagina.
2. Denk niet het ergste
Het is heel gemakkelijk om negatieve motieven aan je partner toe te kennen en het ergste te denken: “Het kan hem niet echt schelen, want hij is altijd te laat thuis.”, of “Misschien gaat zij wel met iemand anders om…”
Deze gedachten zijn meestal het gevolg van jouw onuitgesproken verwachtingen en behoeften. Het kan maar zo zijn dat je partner onder ongewone druk staat op het werk, of dat er andere, hele goede redenen zijn waarom hij regelmatig te laat thuis is.
TIP – Ga na wat je denkt. Vraag je partner naar wat er in zijn wereld omgaat, zonder te oordelen of te beschuldigen: “Je bent de laatste tijd vaak te laat thuis, hoe gaat het op je werk?”‘
Doe bijvoorbeeld eens de workshop “Communicatiemat”.
In 1 dagdeel/avond leren jullie beiden hoe je zo goed met elkaar kan communiceren, dat beiden zich gehoord weten.
Voor meer informatie kijk op deze pagina
3. Doe iets anders
Een grote uitdaging is het laten vallen van je slechte gewoontes en het oppakken van nieuwe goede gewoontes. Wanneer je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil jij iets anders ervaren zul jij je gedrag moeten veranderen.
TIP – Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om defensief te worden tijdens een ruzie, stop dan, tel tot 10 (…of 100!) en probeer in plaats daarvan echt naar je partner te luisteren: “Ik zie dat je boos bent. Het zou goed zijn als we dit samen oplosten. Vertel me waar je je aan geërgerd hebt en wat ik anders had kunnen doen.“
4. Gebruik ‘wij’ in plaats van ‘ik’
Het helpt echt om na te denken over de taal die je gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat stellen die ‘wij‘ gebruiken bij het oplossen van problemen het beter doen vanwege de teammentaliteit.
TIP – De volgende keer als er een probleem is, zeg dan niet: “Ik weet niet wat ik moet doen”, of “wat ga jij doen”, maar vraag eens: “Wat kunnen wij hieraan doen?”
5. Wees medelevend
Niemand is perfect (Psst, jij dus ook niet. Sorry.) en het heeft geen zin om de ander de schuld te geven, want dat maakt ruzies alleen maar erger. Ik realiseerde me pas later dat ik een deel van het probleem was in onze vele jaren van onopgeloste conflicten, omdat ik de moeilijke gesprekken liever vermeed. Het hielp om de dingen vanuit het gezichtspunt van mijn partner te zien. Vergeet niet, jullie zijn deel van hetzelfde team.
TIP – Laat je partner zien dat je met hem meeleeft: “Ik zie dat dit moeilijk voor je is. Wat kan ik doen om te helpen?”
6. Geef positief aan wat je nodig hebt
Je beseft het misschien niet, maar ergens hebben we allemaal de verwachting dat onze partner een gedachtelezer is en dat hij of zij gewoon weet wat je nodig hebt of wat je zou willen. Dat is bijna zeker niet zo. Ook al zijn wij al heel lang samen, al ruim 37 jaar, dan nog kan ik niet verwachten dat Marleen weet wat ik nodig heb. Ik zal nog steeds aan moeten geven wat mijn verwachtingen zijn en wat ik nodig heb.
TIP – Als je gefrustreerd bent dat je partner een behoefte niet vervult, vraag dan rustig en vriendelijk om je behoefte te vervullen: “Ik weet dat we het allebei druk hebben, maar ik kan vandaag echt je hulp gebruiken, kun je vanavond op weg naar huis een paar dingen uit de winkels halen alsjeblieft, ik heb een lijstje?”
7. Doe lief
Het is makkelijk om je op het negatieve te richten. Dan weet je zeker dat jullie de liefde gaan verliezen. Iets liefs doen voor je partner kan hem/haar helpen zich liefdevoller tegenover jou te uiten en het helpt jou om je positiever tegenover je partner te voelen.
Wat aandacht geeft, groeit.
TIP – Probeer kleine, lieve dingen voor je partner te doen zonder iets terug te verwachten, bijvoorbeeld een kop koffie zetten en een lievelingssnoepje voor hem of haar meenemen.
8. Zoek hulp voordat problemen kritiek worden
Veel stellen wachten tot de problemen het kookpunt hebben bereikt vóórdat ze hulp zoeken. Dan is vaak al te laat. Helaas,
Als dat bij jou het geval is, is nog niet alles verloren: zoek contact met vrienden die je vertrouwt of met een mentorkoppel, of zoek professionele hulp voor stellen.
Wij hebben al veel stellen succesvol mogen coachen en begeleiden. Huwelijken waarvan het leek dat het op een dood spoor reed, zijn nu jaren later nog steeds bloeiende en liefdevolle relaties.Sommige komen nog steeds een paar keer per jaar.
Neem eens vrijblijvend en gratis contact op. Praten kan al veel helpen.
Sommige complexe en ernstige problemen, zoals ontrouw, zijn gebaat bij professionele hulpverlening. Er zijn veel problemen die je als stel kunt oplossen met wat hulp.
Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen. Wacht daarom niet tot het te laat is. Niemand is perfect, dus geen enkele relatie is perfect. Het kan wel altijd beter.