De uitdagingen van 24/7 bij elkaar.

De uitdagingen van 24/7 bij elkaar.

COVID-19 heeft veel van onze routines compleet op de kop gezet. Van het vinden van wc-papier tot zorgen maken over elke hoest en gesnuif, veel is nu doorspekt met angst en stress. Nu veel van ons 24/7 thuis zijn, is het ook een periode van weer je ​​plek in je eigen huis vinden. Nieuwe werk, studie en schoolroutines ontwikkelen. Daarbij kunnen kleine scheuren in onze relaties gemakkelijk groter worden en voelen grote scheuren als onoverkomelijk.

Reageren op elkaar
Samen tijd doorbrengen kan een remedie zijn voor relationele ellende, maar het kan erger worden (vooral als je voor een onbekende tijd samen zit). Als we niet oppassen, escaleren de kleine ergernissen tot grote gevechten en wordt de sfeer in huis giftig. Als we onze situaties niet kunnen beheersen, reageren we vaak door te proberen anderen te beheersen. In deze periode realiseren we ons ook dat we ondanks onze pogingen geen controle hebben over ‘het leven’.

Vat het niet persoonlijk op
Die kattige toon die op je afkomt, gaat waarschijnlijk niet over jou. Wees geduldig, en realiseer voor jezelf dat jij ook opgesloten zit, net als je partner. In plaats van impulsief negatief te reageren, neem even de tijd om de stress te herkennen die jouw partner voelt. En om de situatie te ontwapenen, biedt dan aan om te helpen. “Het klinkt alsof de stress van het opgesloten blijven door dit virus je raakt. Wat kan ik doen om te helpen?

Neem een ​​time-out
Om 24/7 je eigen huisnet elkaar ‘opgesloten’ te zijn, betekent nog niet dat je alles samen moet doen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken, om je op te laden, om je ‘eigen ding’ te kunnen doen. Dit soort van preventieve time-outs zijn een uitstekende manier om de druk te verlichten en een gevecht te stoppen voordat het begint.
Ga een leuk tv-programma kijken, lees een boek, ga tuinieren, organiseer je kledingkast of de schuur, blader door familiefoto’s of neem ruim de tijd voor een ​​bubbelbad. Dergelijke activiteiten zullen je niet alleen opladen, maar het gevoel van voldoening zal je ook helpen een gevoel van controle te hebben over ten minste één klein deel van je leven.

Maak herinneringen
Bijna van de ene op de andere dag zijn onze levens, zoals we die kenden, verdwenen van ‘almaar bezig zijn’ naar ‘Blijf thuis!’. Er zijn geen sportevenementen. Geen avonden met vergaderingen, sportschool of hangen met vrienden. Ons sociale leven is totaal in elkaar gezakt. Eén voor één zijn de afleidingen weggenomen die ons ervan weerhielden tijd voor elkaar te hebben.
Maar op een gegeven moment zal deze crisis voorbijgaan. Maak daarom gebruik van de gelegenheid en maak leuke herinneringen. Je hoeft gelukkig geen geld uit te geven aan een hotel om herinneringen op te doen. Zorg ervoor dat je tegen de tijd dat dit voorbij is, iets hebt om op terug te kijken met een glimlach.

Investeer in je huwelijk
Een van de dingen die je met elkaar kan afspreken is een dagelijkse ‘koffietijd’. Maar uiteraard ook thee of limonade (voor de kinderen) zijn. Soms duurt het een snelle 15 minuten, een andere keer zit je opeens in een diep gesprek.

Hier volgen een paar andere ideeën:
– Bekijk samen, eventueel met jullie kinderen, jullie trouwvideo en/of de trouwfoto’s.
– Bekijk samen een leuke film.
– Ga weer gezellig spelletjes doen.
– Verplaats de meubels en ga met z’n allen picknicken, of kamperen in de woonkamer.
– Maak van 1 van de maaltijden een echt feestje
– Bedenk zelf iets leuks, zoals ……….

Welke positieve gewoontes ga je beginnen?
De uitdaging om in vast te zitten aan en in huis plus de onzekerheden over het coronavirus zijn reëel. Niemand weet nu hoe lang het nog gaat duren. Weken? Misschien wel maanden? Maar we weten ook dat op een dag alles voorbij is. Hopelijk kun je dan op deze periode terugkijken en zeggen dat, ondanks alles, COVID-19 jullie huwelijk sterker maakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *