Dode Zee & Babbelende Beek

Dode Zee & Babbelende Beek

Hoe we praten wordt sterk bepaald door wie we zijn. Daarbij zijn 2 sterk verschillende basistypen te onderscheiden.

“Dode Zee” – type

De eerste noemen we de “Dode Zee”. De echte Dode Zee is gelegen in Israel. Vanuit het noorden stroomt er water in, maar het verlaat nergens de zee. Als het ware neemt het alleen en geeft niets.

Een “Dode Zee” persoon ervaart veel op een dag, neemt veel in zich op, voelt veel emoties en heeft veel gedachtes. Ze kunnen grote hoeveelheden informatie bewaren en ze voelen zich helemaal gelukkig wanneer ze niets vertellen. Wanneer je zo’n persoon vraagt “Wat is er met jou? Waarom vertel jij niets?”, zal deze hoogstwaarschijnlijk zeggen dat er niets mis is. Waarom zou er iets mis zijn? Ze voelen zich helemaal tevreden waneer ze niets zeggen. Ze zouden van Utrecht naar Breda kunnen rijden zonder een woord te wisselen.

“Babbelende Beek” – type

De andere type noemen we “Babbelende Beek”. Bij deze mensen, wat hun ogen zien en wat hun oren binnen komt, komt ook vrij snel hun mond uit. Zelden zit daar minder dan 60 seconden tussen. Wat ze zien, of wat ze horen, dat vertellen ze je direct. Zelfs wanneer er niemand in de buurt is om tegen te praten, dan zijn ze zelfs instaat om iemand te gaan bellen. “Weet je wat ik zag? Weet je wat ik heb gehoord?” Mochten ze zelfs niemand kunnen bellen, dan kan het zo zijn dat ze tegen zichzelf gaan praten, omdat ze alles wat bij hun binnenkomt niet kunnen opslaan. 

In de praktijk zien we heel vaak dat een “Dode Zee” type trouwt met een “Babbelende Beek” type. Ben jij een “Dode Zee” en je hebt een date met een “Babbelende Beek”, dan heb je waarschijnlijk een ontzettende leuke avond. Je hoeft niet na te denken over hoe jij het gesprek gaande moet houden. Sterker, je hoeft helemaal nergens over na te denken. Je hoeft alleen maar geïnteresseerd te luisteren en op de goede momenten “Ja”, of “Uh-huh” te zeggen. De andere vult de hele avond wel, zonder problemen. En jij vindt die ander daarom een geweldig persoon.

Maar ben jij een “Babbelende Beek” en jij hebt een afspraakje met een “Dode Zee” zul jij ook een geweldige avond hebben, omdat de ander zo goed luistert en veel aandacht heeft voor jou. Je kan wel drie uur aan een stuk door praten en jij zal die ander een geweldig persoon vinden. 

Nieuwe patronen aanleren

Jullie voelen je dan tot elkaar aangetrokken, maar na verloop van tijd wordt de “Babbelende Beek” op een morgen wakker en denkt bij zichzelf “Ben nu 5 jaar getrouwd, maar ik ken die ander niet.” De Dode Zee denkt “Ik weet alles over die ander, zou willen dat ik ook eens aan het woord komt.”

Het goede nieuws is dat de “Dode Zee” kan leren om te praten en de “Babbelende Beek” kan leren om te luisteren. Een hele goede manier om nieuwe patronen in jullie communicatie aan te leren is om onze workshop Communicatiemat te volgen. Als je deze weet te gebruiken, dan is het goed om dagelijks 10 minuten met elkaar te zitten en te vertellen wat goed ging en wat beter had gekund.

Eenmaal gestart dan zul je merken dat na enkele weken, een paar maanden jullie veel makkelijker en beter met elkaar communiceren, dan ooit ervoor.

Aanmelden

De workshop Communicatiemat hebben we de afgelopen jaren in binnen en buitenland gegeven. In veel verschillende culturen, maar altijd met eenzelfde succesvol resultaat: de onderlinge communicatie is stukken beter. Hierdoor ontstaat er meer wederzijds begrip en groeit de liefde.

Aanmelden voor de workshop Communicatiemat kan via deze link
www.strongconnections.nl/workshop-communicatie-mat/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *