Durf jij?

Durf jij?

Waarom zijn mensen zo terughoudend in het vragen van hulp wanneer hun relatie even niet lekker loopt?

Sommige stellen zijn wel 5, 10, 20 jaar, soms zelfs langer aan het rommelen in hun relatie, maar hebben er niet echt wat aan gedaan. Waarom vragen ze niet eerder hulp? Waarom wachten tot de problemen echt heel groot zijn? Blijkbaar rust er nog een soort taboe hierop, alsof men denkt dat, wanneer ze hulp vragen bij hun relatieproblemen, zij gefaald hebben. Ergens zit er een gedachte dat, wanneer jij praat met een coach, een counselor, een voorganger, een vriend of een familielid dit betekent dat je niet capabel genoeg bent om jouw/jullie relatieproblemen zelf op te lossen. Weet je wat? Dat ben je ook! Wij allemaal zijn het! Zelfs wanneer je het beste rolmodel zou hebben van een huwelijk (wat eigenlijk niemand heeft), is het een flinke uitdaging wanneer jij zelf getrouwd bent. Wij allemaal hebben behoefte aan handvatten, instructies, ondersteuning en bemoedigingen om onze weg te vinden in het leven en in het bijzonder in onze relaties.

In geen enkel gebied van ons leven worden we geacht de experts te zijn, zonder daarvoor een opleiding of training te hebben gehad.

“Tijdens de laatste Olympische Spelen heb ik naar de beste afdalers bij skiën gekeken. De video’s uur na uur bekeken. Nu kan ik ook perfect skiën de van de zwarte pistes afdalen.” Wanneer je dit zou denken is dat toch onzin? Je kan kijken wat je wilt, maar je zult het toch zelf moeten dóen. Ervaren wat het is om de heuvel af te dalen. Je zult skiles moeten volgen. Vaak onderuit gaan. De sneeuw tussen je tanden en in je neus moeten voelen. Je zult uren, weken, maanden moeten trainen en oefenen. Of “Ik heb alle afleveringen van Grey’s Anatomy gezien en die van ER dus ik weet nu ook hoe ik iemand moet opereren. Kom maar op met het eerste slachtoffer.” Alsjeblieft, laat mij niet jouw patiënt worden!

Weet je, niemand is perfect, in wat dan ook. Dus er bestaat ook niet zoiets als een perfect huwelijk, of perfecte relatie. Zelfs wanneer je ergens bevoegd en bekwaam voor bent heb je een foutmarge van 2%. Er zullen altijd zaken in ons leven zijn waarbij we hulp moeten hebben; waarvoor je bij een expert moet zijn. Ik ga toch ook niet zelf aan mijn auto sleutelen? Daarvoor ga ik naar een garage. Onze nieuwe cv ketel heb ik ook niet zelf geïnstalleerd. Daarvoor kwam een installateur die wist wat hij moest doen.
Met een relatie, met het huwelijk is het precies hetzelfde. We zijn niet geboren met de kennis hoe dat te doen … dat leer je al doende. Wij in ieder geval wel en dat viel soms flink tegen. Soms heb je extra kennis nodig – dan ga je naar een seminar, een workshop, je leest erover of kijkt een dvd – waarvan je op onze site ook een en ander kunt vinden. Maar soms heb je meer nodig en is een boek of workshop niet voldoende. Je hebt het dan nodig dat een coach met jullie meekijkt, die begrijpt wat jullie probleem is en die naar jullie luistert.

Wanneer jullie in een situatie zitten en al langere tijd hiermee worstelen, wil ik jullie aanmoedigen om hulp te gaan vragen. De workshop en e-learning modules op onze website kunnen je helpen, maar misschien hebben jullie / heb jij liever face-to-face contact en ga je voor een coachingstraject. Welke stap je ook zou moeten nemen, wacht er niet te lang mee. Ga geen 5, 10, 20 jaar doormodderen.

Jullie hoeven je echt niet te schamen wanneer het niet lekker loopt in jullie relatie. Dat gebeurt in elke relatie. Sterker, het hoort erbij. Wat niet nodig is om te schamen om hulp te vragen. In welke vorm dan ook, bij wie dan ook. Dat is geen teken dat jullie hebben gefaald. Het is juist een teken van volwassenheid om de nodige hulp te vragen. De enige, maar ook grote fout die je kunt maken wanneer het in je relatie fout gaat, is om geen hulp te vragen. Durf jij?

Info Workshop                              Info E-Learning                              Info Coaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *