Het begint bij jezelf.

Het begint bij jezelf.

De garage belde. De auto had ik er ’s morgens gebracht voor de jaarlijkse dag van ‘de-portemonnee-leeg-schudden’, namelijk de APK en een beurt. Er waren toch een paar zaken die vervangen moesten worden. Voor de veiligheid. Uiteraard.

En of ik zat. Dan weet je dat de grote klapper gaat komen. De auto was nu 10 jaar oud (waarom niet 10 jaar jong?) en dan moet de distributieriem vervangen worden. Dat is een flinke klus, dus daar gaan veel uurtjes in zitten. Samen met al het andere dat vervangen moet worden plus de uren en arbeidsloon. Of ik even €1700 kan ophoesten.

Ik ben blij met onze auto, want een auto is ook heel handig en makkelijk. Het geeft een vorm van onafhankelijkheid en je kan er de grote boodschappen mee halen. Je kan gaan en staan waar je wilt. Onze auto brengt ons probleemloos overal waar we heen moeten. Of het nu ergens in Nederland was, of naar Praag, Wenen, Schotland, of ergens anders in Europa was, de auto liet ons nooit in de steek.

Maar je weet, vanaf het moment dat je een auto koopt en wegrijdt bij de dealer, dat je op dat moment een grote kostenpost hebt aangeschaft.

Peter en Anja

En daar zaten Peter en Anja op een vrijdagmiddag gezamenlijk bij ons op de bank. Ze zijn bijna 45 jaar getrouwd. Ze willen het best wel grootst vieren, als er iets te vieren zou zijn. De afgelopen tijd zijn ze uit elkaar gegroeid, elkaar kwijt geraakt. Het huwelijk verbindt hen nog, waar ze zelf de verbinding met de ander kwijt zijn geraakt.

Zoals dat in veel huwelijken gaat, wordt de meeste tijd besteed aan het runnen van BV Het Gezin. Over praktische zaken wordt geregeld gepraat. “Breng jij de kinderen naar school? Ik haal ze vanmiddag op.” “Wie gaat zaterdag met Thomas naar voetbal en wie gaat met Christa naar paardrijden?

En zo gaat het de hele week door, want in een gezin waar beide ouders werken, de kinderen naast school ook naar verschillende sporten gaan, er ook aandacht aan vrienden en familie moet worden gegeven en er altijd wel één van de partners een studie volgt, blijft er weinig tijd over voor andere zaken.

Onderhoud

Andere zaken, zoals tijd nemen om aandacht aan elkaar te geven, om samen leuke dingen te doen, om eens een goed gesprek te hebben. In de drukte van alledag wordt het belangrijkste vergeten, namelijk dat je huwelijk ook wat van je vraagt. We nemen het huwelijk zo makkelijk voor lief, dat we vergeten dat het huwelijk onderhoud nodig heeft.

Eens in de zoveel jaar wordt het houtwerk van het huis geverfd. De tuin wordt winterklaar gemaakt en ook weer klaar gemaakt voor het voorjaar. De auto’s (want we hebben nu inmiddels zeker 2 auto’s nodig) gaan elk jaar naar de garage voor een APK en beurt. Ja, het gaat tenslotte wel om onze veiligheid. Maar wie denkt er aan om het huwelijk te onderhouden.

Onderhoud je de auto slecht of niet, dan zal je op enig moment langs de weg stil komen te staan. Ergens op een weggetje in de middle of nowhere. Verstoken van elke vorm van hulp, laat staan dat er vervangend vervoer in de buurt is.

Ook met je huwelijk kan het zo aflopen. Dat je op een dag op je stoel of bank zit en je afvraagt wie de andere persoon is die ook in huis is. De persoon waar je ooit smoorverliefd “Ja, ik wil” tegen zei, maar de liefde is weggeëbd, de verbinding is versleten.

Freeze, fight or fly

Wanneer je iets overkomt waar je van schrikt zijn er drie primaire reacties. In het Engels (want dat loopt zo lekker) noem je dat freeze, fight or fly.

In het huwelijk is dat niet anders. Je kan niets doen (freeze), maar dat lost niets op. op termijn maakt dat het alleen maar erger.
Je kan vluchten (fly), maar scheiden lost het probleem niet op. Wanneer je kinderen hebt, blijf je altijd met elkaar te maken hebben en kinderen zijn sowieso de pineut. Hoe ‘goed’ de scheiding ook verliep.

Je kan je er ook tegen verweren (fight). Je partner veranderen dat gaat je niet lukken. Vraag maar aan mijn vrouw. Jij kan wel jezelf veranderen, verbeteren. Door betere manieren van communicatie te leren. Leren hoe je beter kunt luisteren. Hoe je beter om kan gaan met jouw emoties, zodat conflicten niet escaleren. Wanneer jouw partner merkt, ziet en hoort dat jij verandert, zal hij/zij ook gaan veranderen.

Mooi toekomst

Het verbeteren van jezelf kost tijd. Je bent er best wel een lange tijd zoet mee, maar wanneer jij het wil gaat het je lukken. Als jij jezelf kan verbeteren dan zal je huwelijk ook beter worden. Dan kunnen jullie de toekomst waar je ooit van droomde, maar bang was dat het bij een droom zou blijven, werkelijkheid worden.

Verbeter jezelf en daardoor jouw huwelijk

Verras jouw partner.
Wordt een topper in communicatie.

Een conflict is juist goed voor je huwelijk.

Meer intimiteit betekent betere seks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *