Nieuwe regels voor romantiek

Nieuwe regels voor romantiek

Harry Benson van de Marriage Foundation onthult een nieuw initiatief voor iedereen – niet alleen voor getrouwde stellen in zijn nieuwste boek ‘Commit or Quit – The Two Year Rule and Other Rules for Romance’.

Hoe we onze relatie beginnen, is waarschijnlijk de belangrijkste factor die bepaalt hoe onze relatie in de loop van de tijd verloopt. 

Stel je voor dat je met iemand zaken wilt gaan doen. Het uitgangspunt is dat je een goede keuze wilt maken. Je wilt het soort persoon kiezen waarmee je op lange termijn mee samen kan werken. Je praat er over met mensen die deze persoon al langer kennen. Je wilt voldoende tijd nemen om te zien hoe jullie met elkaar omgaan. En je wilt jezelf pas met deze persoon verbinden wanneer je de beslissing hebt genomen! Loop niet vast voordat je een beslissing heeft genomen. Neem de tijd. Leg jezelf vast of stop.

Mijn kinderen zijn nu tussen de twintig en dertig jaar. Naarmate ze ouder zijn geworden, heb ik geprobeerd enkele basisprincipes door te geven om hen te begeleiden in hun eigen relaties. Om hen te helpen een goede keuze te maken en hun de beste kans te geven voor een ​​solide basis om op te bouwen.

#1 Mijn eerste ‘regel voor romantiek’ = Is hij of zij huwbaar?

Ik bedoel niet dat je nu moet trouwen. Ik stel voor dat je verder kijkt dan de oppervlakkige dingen die je in de eerste plaats aantrekken. Met andere woorden, kun je jezelf over een paar jaar nog steeds met deze persoon zien?

Hebben ze kenmerken die voor jou belangrijk zijn? Zijn ze aardig, medelevend, attent, genereus? Delen jullie een bepaalde passie of waarde? Hebben ze ook eigenschappen die je zorgen kunnen maken? Zijn ze lui, kritisch, controlerend, egoïstisch, defensief?

Als ze niet ‘huwbaar’ zijn – op welke manier dan ook en wat dat dan voor jou betekent – stop dan nu. Je verspilt jouw en hun tijd.

#2 Mijn tweede ‘regel van romantiek’, maar alleen voor vrouwen, is: Vecht hij voor je?

Ik bedoel natuurlijk niet fysiek vechten: ik bedoel, hoe bereid is hij om zichzelf voor jou in te zetten? In een aantal onderzoeken in de VS wordt een verband gelegd tussen enerzijds de toewijding van mannen en anderzijds de bereidheid tot opoffering. Dit gaat niet over het zijn van een voetveeg. Het gaat erover of hij echt voor jou wil gaan, ook als hem dat iets kost. Dat kan te maken hebben met geld, maar waarschijnlijker heeft het te maken met tijd en moeite, zorgzaamheid en bedachtzaamheid. Het zal het duidelijkst zijn in de kleine dingen die hij doet. Dus als een man zich voor je inzet, is dat een goed teken dat hij oprecht geïnteresseerd is.

Interessant is dat dit verband tussen opoffering en toewijding niet van toepassing lijkt te zijn op vrouwen. Dus als een vrouw zich inzet voor een man, zegt dat niets over haar inzet. Het is gewoon een teken dat ze aardig is.

Werken deze regels? Ja! Ik herinner me trots de dag dat een van mijn tienerdochters thuiskwam en vertelde dat ze een nieuw vriendje had. ‘En raad eens, papa?’, Zei ze. ‘Hij is huwbaar!’ Anderhalf jaar later kwam ze weer bij mij. ‘Het is uit met hem’, zei ze terneergeslagen. ‘Hij vocht niet voor mij.’

Wat is mijn regel voor mijn zoons, nadat ik mijn dochters heb verteld om op zoek te gaan naar iemand die huwbaar is en voor jou vecht? Simpel. Wees die man die huwbaar is en zich inzet voor vrouwen.

Tenslotte is goed kiezen een belangrijke eerste stap. Maar op een bepaald moment moet je de onderliggende onzekerheid en dubbelzinnigheid over je toekomst samen verwijderen en ervoor zorgen dat jullie allebei hetzelfde willen.

In het bedrijfsleven is dit het punt waarop uw proeftijd eindigt en jij aan het werk gaat als werknemer of als compagnon. Deze arbeidsovereenkomst neemt alle aanhoudende twijfels of dubbelzinnigheden weg en brengt veel duidelijkheid en veiligheid en geeft een groot signaal af dat jullie allemaal toegewijd zijn om het te laten werken. Je zet je ervoor in en je wilt het succesvol laten worden.

In een relatie zou mijn collega Michaela Hyde van de Marriage Foundation dit ‘het gesprek voor altijd’ noemen. Dit is het gesprek dat je hebt dat alles op het spel zet en je samen een plan voor jullie toekomst uiteenzet. Voor velen of de meeste betekent dat een huwelijk. Maar als dat niet het geval is en je vindt het allebei goed, dan moet het alsnog een even duidelijke en voor de hand liggende ‘overeenkomst’ zijn.

Mijn ‘Tweejarige regel’ is dat je dit ‘voor altijd gesprek’ binnen de eerste twee jaar moeten van de relatie moet hebben. Wanneer een relatie op losse schroeven komt te staan, zijn het vrouwen die de grootste prijs betalen. Twee jaar is voor ieder van jullie meer dan genoeg om erachter te komen of de ander huwbaar is en of ze voor je zullen vechten.

Dan moet je je vastleggen of stoppen.

Geen huwelijk of relatie is gegarandeerd. Inderdaad, Kate en ik gingen ongeveer na 8 jaar huwelijk langs de afgrond van een scheiding. Als we niet met een solide basis waren begonnen – we dachten elk dat de ander huwbaar was, ik vocht voor haar, we verloofde ons na 2 jaar – zouden we nu niet meer getrouwd zijn, maar gelukkig houden we het al 33 jaar samen vol.

 

Vertaald uit het Engels van https://www.womanalive.co.uk/

Foto Andrea Piacquadio via pexels.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *