Stop de sleur

Stop de sleur

De vakantie is voorbij. Het werk slurpt alweer zoveel energie en tijd dat het lijkt alsof je niet op vakantie bent geweest. De kinderen gaan weer naar school, sport en muziekles. Ze maken weer speelafspraken met vriendjes en vriendinnetjes. Jouw sportschool is weer open dus kun je jezelf weer eens goed in het zweet werken. Je vrienden vragen je mee uit voor een terrasje. Het ‘gewone’ leven is weer op gang gekomen na een periode van corona en vakantie.

Maar met dit ‘gewone’ leven komt ook weer de sleur van de relatie om de hoek gieren met weinig tijd voor elkaar – en wanneer die tijd er is, zijn jullie allebei te moe om nog iets te doen of te zeggen. En wat er gezegd wordt heeft te maken met het runnen van BV Het Gezin. De praktische dingen, zoals: wie brengt/haalt de kinderen; wie doet de boodschappen; wie laat de hond uit; en wie zet de vuilnisbak aan de weg. 

We vergeten al heel snel, door het rad van waanzin van elke dag, dat onze relatie vraagt om onze tijd, energie en geld. Die drie zaken die zó belangrijk zijn voor het in stand houden en versterken van de relatie blijven snel liggen.

Een bedrijfscoach vertelde eens dat tijd, geld en energie vervangbaar zijn. Wanneer je ergens geen tijd voor hebt, heb je waarschijnlijk wel geld om het in te kopen, of de energie om het te doen. Heb je geen geld, dan misschien wel de tijd en de energie om het zelf te doen. 

Maar in het huwelijk werkt het niet zo. Om je huwelijk goed te houden moet je ze alle drie inzetten. En het hoeft niet altijd groots te zijn. Soms is het kleine beter.
Zo gingen Marleen en ik eerder elke week ontbijten bij Ikea. Dat kost tijd – meer dan wanneer we thuis eten. We moesten er heen rijden, de winkel door lopen, en het eten zelf kostte ook meer tijd.Het kostte ook meer energie, want we moesten onszelf er heen verplaatsen. Meestal met de auto. Maar ook in de winter met storm en zware regens hesen we ons in onze winterjassen om in een te koude auto te stappen.
En zo’n ontbijt kost geld. Niet veel, maar toch. Mocht je dit niet weten: Ikea vraagt er een kleine financiële bijdrage voor. .
Maar weet je wat? We deden het graag. Even het huis uit, even in een andere omgeving met daardoor net iets andere gesprekken dan thuis. Met aandacht voor elkaar. Investeren in elkaar en ons huwelijk.

Nu we daar vanwege alle maatregelen niet meer kunnen ontbijten, mis ik het wel. Dus nu gaan we af en toe de stad in om te ontbijten. Dat vraagt net zoveel tijd en energie, maar wel meer geld. Maar omdat ik weet en zie hoe goed het is voor onze relatie, doe ik het graag. Bovendien: ik vind het ook gewoon leuk!

Zo kan jij zelf ook bedenken wat je kunt doen om de sleur te doorbreken. Ga ergens ontbijten, doe samen iets leuks, ga samen de kamer opknappen en doe samen hiervoor de inkopen, ga wandelen in het park, ga fietsen in de omgeving, ga ergens een koffietje drinken, huur een bootje en verken je stad vanaf het water, bedenk het zelf. Ben je zelf niet zo inventief? Vraag het aan je partner.

Bottomline: investeer tijd, energie en geld in jullie relatie en stop de sleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *