Vraagbaak

Hier vind je leuke en interessante relatietips en antwoorden op je relatievragen.


 1. Een filmpje over daten en relaties.

  Klik hier voor een interessant filmpje van Dan Ariely Dating and Relationships
 2. De voordelen van getrouwd zijn.

  Onderzoek gedaan op verschillende plekken in de wereld toont aan dat getrouwd zijn veel voordelen heeft.
  Getrouwde mensen zijn gezonder en leven langer. Studies hebben aangetoond dat getrouwde stellen genieten van een betere fysieke en mentale gezondheid dan degenen die niet getrouwd zijn. Onderzoek toont aan dat gehuwde mannen en vrouwen minder kans hebben op verslaving aan alcohol. Getrouwde stellen zorgen beter voor hun kinderen. Getrouwde stellen hebben een betere kwaliteit van leven. Ze ervaren meer en echte intimiteit. Getrouwde stellen hebben betere seks en ze delen ook meer intimiteit zoals knuffelen, praten en kussen.
 3. We hebben tegenwoordig nog maar weinig seks.

  “Seksualiteit is vervulde intimiteit”. Zeker bij vrouwen geldt, dat wat gebeurt aan de keukentafel, mee gaat naar de slaapkamer. Waar mannen dat juist heel makkelijk van elkaar kunnen scheiden.
  Lees HIER verder
 4. Relatiestress in de vakantie

  Stellen die met de auto op vakantie gaan, belanden al snel in de klassieke situatie dat de een rijdt en de ander commentaar levert. Houdt deze keer eens je mond, maar observeer wel het commentaar in jezelf. Veroordeel het niet, maar laat het gewoon komen en weer gaan. En kijk welk effect dat heeft. Goede kans dat alles verandert doordat alleen jij verandert.
  Eenmaal ter plekke kun je ook geregeld bewust deze Kijk-En-Zwijg-Houding aannemen. Bijvoorbeeld door tijdens het ontbijt een kwartier lang niet er bovenop springen als jouw partner de kaas uitholt, of de kinderen kibbelen over de pindakaaspot, maar daarbij wel bewust observeren welke gedachten en gevoelens bij je opkomen. Zonder daarover meteen te oordelen. Neem waar dat je geïrriteerd bent en “Daar gaan we weer” denken, maar handel er niet naar. Immers, al die gedachten zijn maar wolkjes die overdrijven. (Uit: Psychologie Magazine)
 5. Wanneer het niet meer goed voelt.

  Uit onderzoek blijkt dat bij elkaar blijven toch het overwegen waard is. De Amerikaanse sociologe Linda Waite vroeg duizenden stellen naar hun huwelijksgeluk en volgde daarna de 645 koppels die in de categorie “ongelukkig” vielen. Na vijf jaar bekeek ze hoe het hen was vergaan. Sommigen waren inmiddels gescheiden, maar een groot deel was nog bij elkaar. En wat bleek? Maar liefst tweederde van de ongelukkige koppels die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan verklaarde na vijf jaar weer “gelukkig getrouwd” te zijn.

  Hoe slaagden die ongelukkige stellen erin om na vijf jaar weer een gelukkige relatie te hebben? Ruwweg drie manieren kwamen naar voren waarop hun huwelijk was gered. Sommige koppels gingen actief aan hun problemen werken door in therapie te gaan, meer tijd en aandacht aan elkaar te besteden en de communicatie te verbeteren. Andere zaten gewoonweg hun problemen uit.  Op den duur werden veel bronnen van conflict en stress vanzelf minder: de financiën verbeterden, de kinderen groeiden uit hun apenjaren, en zelfs de pijn van ontrouw vervaagde. Ten slotte waren er de huwelijken waarin de partners afzonderlijk gelukkiger werden. Ze stelden hun verwachtingen bij en zagen de ander niet meer als enige bron van geluk. 

 6. Iedereen die niet heeft samengewoond en snel is getrouwd gaat scheiden.

  Er is echter een grote hoeveelheid bewijs waaruit blijkt dat degenen die samenwonen voor het huwelijk, vaker uit elkaar gaan na hun huwelijk. (Popenoe, The State of Our Unions 2002, blz 85)
 7. Getrouwd zijn kost veel geld.

  Getrouwde mannen blijken juist 10% tot 40% meer te verdienen dan alleenstaanden met dezelfde opleiding en werkervaring. (‘The Surprising Economic Benefits of Marriage’, in: Bradford Wilcox, The State of Our Union 2009, blz 86)
 8. Ik kan alleen een relatie aangaan met iemand die mij echt gelukkig maakt.

  Dat klinkt heel mooi en romantisch, maar mag je dat van een ander verwachten? Verwachten dat die ander jou gelukkig maakt? Dat zou kunnen betekenen dat jij in je eentje nooit echt gelukkig kan zijn. Dat jij jouw geluk laat afhangen van een ander, niet perfect persoon. Een huwelijk is niet ‘ik’ gericht, maar gericht op de ander. Wees gelukkig met wie je bent en wees daarbij niet afhankelijk van iemand anders die jou vandaag of morgen toch zal teleurstellen, omdat de sprookjesachtige prins(es) op het witte paard niet langer bestaat dan de lengte van jouw droom.
 9. 10 Inzichten van Bijzondere Stellen.

  Een relatie is een manier om verbonden te zijn en om op een speciale manier met iemand samen te zijn. Als stel moet je vaak leren hoe je met je partner om moet gaan, hoe je moet communiceren en hoe je de ander kunt vertrouwen. Het is zeker niet makkelijk. Relaties kunnen bij tijd en wijle zeer ingewikkeld zijn.

  Wanneer je stellen bekijkt die al lange tijd samen en gelukkig zijn, elkaar lief hebben en zorgdragen voor elkaar, komen een paar eigenschappen steeds weer naar voren. Ze delen een soort gezamenlijk idee die hun relatie op een eigen manier vorm geeft. Hun inzichten kunnen elke relatie helpen om zelf ook bijzonder te zijn.
  10 Inzichten van Bijzondere stellen

 10. Een moeilijk onderwerp bespreekbaar maken.

  Noem het beestje bij zijn naam. Wanneer je een moeilijk gesprek hebt te voeren, geef in het begin gerust aan dat ook jij het lastig vindt. Dat jij het ook niet gemakkelijk vindt om er over te praten. Maar dat het wel goed is om het gesprek te voeren.
 11. Een veilige sfeer creëren.

  Wees betrouwbaar. Je moet iemand zijn, die wanneer vrienden je iets vertellen, zij het niet via een omweg terug horen. Maar ook door zelf je gevoelens te delen, open te zijn.  Wanneer je met iemand samen in de ‘loopgraven’ hebt gezeten, creëer je op den duur een veilige omgeving
 12. Ik ben de man in huis.

  Onderzoek door Dr John Gottman toont aan dat relaties veel succesvoller worden wanneer mannen zichzelf toestaan dat hun partners invloed op ze hebben. Ook voor vrouwen is het belangrijk om zich te laten beïnvloeden, maar hetzelfde onderzoek toont aan dat de meerderheid van de vrouwen dit al doet.
  Open zijn voor beïnvloeding betekent dat jij als man afstand doet van jouw strategieën als afstandelijkheid, aanvallen en verdediging. Dit betekent niet dat je een mindere positie in hoeft te nemen, maar eerder dat je de noden van je partner tot een eerste prioriteit in je leven maakt.

  Beïnvloeding accepteren betekent ook dat je verschuift van een houding van “mij” naar een van “wij”. Dit vraagt om verschuiving naar meer volwassenheid en complexiteit, je blik verruimen en de wereld niet meer plat bekijken, of in termen als winnen-verliezen, goed-fout, of alles of niets spelletje.

 13. Tips die  je relatie wél doet slagen.

  Zo’n 40 procent van alle huwelijken eindigt in een scheiding. Het kan ook anders. Hoogleraar duurzame relaties Esther Kluwer (49) werkt een jaar op haar post. Aan haar de vraag: hoe houd je je relatie leuk?.
  De gouden tip? Die bestaat niet, zegt Esther Kluwer (49). Sinds 1 oktober 2016 is zij bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Elke relatie bestaat uit twee individuen met ieder hun bagage, hun wensen en hun behoeften. Dat geeft telkens een eigen interactie. Wat ik kan aandragen, is wetenschappelijk bewezen en kan helpen.
  Lees de rest van het artikel HIER
 14. 5 Positieve interacties om de relatie positief en open te houden.

  Weet jij welke 5 dat zijn? Lees verder HIER
 15. 7 Eenvoudige dingen die je elke dag voor je partner moet doen.

   Doe dit dagelijks en  je partner gaat zich geliefd voelen. Lees verder HIER
 16. Bewezen manieren om een betere relatie te hebben.

   Liefde is geduldig, liefde is vriendelijk, absoluut. Maar je moet er wel wat moeite voor doen en een beetje kennis hebben zodat jij en je partner ook voor langere tijd het samen goed hebben. Vandaar hier enkele tips van wetenschappers en onderzoekers die jullie relatie zullen helpen. Lees verder HIER
 17. 8 Effectieve manieren om je relatie om zeep te helpen.

   Je kan veel lezen over wat je kunt doen om jullie relatie een nieuwe boost te geven. Ook wij helpen jullie graag om jullie relatie sterker te maken. Maar soms is het goed om het eens van de andere kant te benaderen. Bij deze dus. Lees verder HIER
 18. Hoe lang moet je daten?

   Onderzoekers ontdekken hoeveel tijd je moet daten voor je gaat trouwen – en dat is niet zo lang als je zou denken

  Tegenwoordig daten de meeste stellen 5 jaar voor ze gaan trouwen.
  • Een studie toont aan dat wachten voor je gaat trouwen de kans op een echtscheiding verkleind
  • In bijzonder, minimaal drie jaar wachten voor je gaat trouwen doet de kans op echtscheiding afnemen met 50%
  • Maar er is geen vaste tijd die voor iedereen geldt – stellen die wachten met trouwen tot ze elkaar ‘heel goed’ kennen hebben hetzelfde resultaat

  Vergeleken met stellen die 1 jaar daten hebben stellen die 2 jaar daten een 20% lagere kans op echtscheiding. Stellen die 3 tot 5 jaar daten hebben zelfs een 50% mindere kans op echtscheiding.
  Wanneer je elkaar kent voordat je begint met daten kan helpen. Stellen die zeggen dat ze elkaar ‘heel goed’ kennen toen ze trouwden hadden een verminderde kans van 50% op een echtscheiding.

  Hoe dan ook, alleen jij en je partner beslissen wanneer jullie gaan trouwen. En ja zeker, de tijd nemen om elkaar te leren kennen is zeker goed voor een stabiele en duurzame relatie.
  Maar uiteindelijk bepalen jullie beiden wanneer het goed is om het huwelijksbootje in te stappen.

 19. 'Werkgever moet vechtscheiding helpen voorkomen.

  Werkgevers moeten zich nadrukkelijker bemoeien met werknemers die in scheiding liggen. Dat is in het belang van werkgever én werknemer.Lees hier het hele artikel HIER