We hebben tegenwoordig nog maar weinig seks

Het hebben van weinig seks kan verschillende oorzaken hebben. Zoals eerdere seksuele contacten met andere partners, of er speelt iemand anders een rol in het leven van een van jullie. Het kan ook komen door verminderde emotionele intimiteit, maar ook psychische klachten kunnen een oorzaak zijn. Denk naast een psychische aandoening ook aan stress van het werk, drukte van het gezin, gedoe in de familie. Drukte van alledag maakt dat het onderlinge contact snel verwaterd. Door de vele praktische zaken, het sporten, de familiebezoekjes en de sociale contacten is er geen tijd meer voor elkaar. Kijk eens in jullie agenda’s. Hoeveel doen jullie nog echt met z’n tweetjes: samen, zonder kinderen of anderen?

“Seksualiteit is vervulde intimiteit”. Zeker bij vrouwen geldt, dat wat gebeurt aan de keukentafel, mee gaat naar de slaapkamer. Waar mannen dat juist heel makkelijk van elkaar kunnen scheiden.
Neem weer tijd voor elkaar. Ga samen leuke dingen doen. Al was het samen boodschappen doen, of ergens een kop koffie drinken. Het hoeft niet zo groot. Ga opnieuw daten. Investeer in elkaar en daardoor in jullie relatie. Loop weer hand-in-hand, of gearmd. Maak lichamelijk contact. Weet wat elkaars taal van liefde is en ga de taal van je partner leren. Op die manier bouwt de emotionele intimiteit op en van daaruit zal de seks weer komen.

Wil je meer lezen over emotionele intimiteit en wat jij kan doen om die te laten groeien, check HIER

Psychologie Magazine heeft in Juni 2018 het resultaat van een online Seksonderzoek gepubliceerd met als titel Waarom Weinig Seks Niets Zegt Over Je Relatie.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70% van de stellen nog twee keer per week of vaker seks. Maar na vijf tot tien jaar is dat nog maar 23% en daarna zakt het terug naar 17%. Een derde van de stellen vrijt weleens minimaal drie maanden helemaal niet en van de stellen die meer dan tien jaar samen zijn, heeft zelfs meer dan de helft seksloze periodes.
Is het een veeg teken voor je relatie als je het gemiddelde van drie keer per maand niet haalt? Dat hoeft helemaal niet, als je de vlam maar niet helemaal laat uitdoven, vinden hoogleraar seksuologie Ellen Laan, seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven.

Lees het hele artikel Hier