Creatief omgaan met Conflicten

Conflicten horen bij relatie

Laatst hadden wij een conflict. Het ging eigenlijk nergens over (zoals zo vaak), maar voor we het wisten veranderde het gesprek van een woordenwisseling in een conflict. Pats boem. Zomaar en ineens. We stonden erbij en keken er niet naar, we deden het zelf. Niet echt een voorbeeld van creatief omgaan met een conflict. Wij zouden toch eigenlijk moeten weten hoe het wel moet en toch gaat het ook bij ons soms mis. Blijkt maar weer dat ook wij mensen zijn, die af en toe de mist in gaan.

Net als wij zullen jullie ook wel eens conflicten hebben. De een soms meer dan de ander, maar bij relaties horen conflicten. Op  zich is een conflict niet verkeerd. In het begin van ons huwelijk hadden we het ene conflict na het andere. Tussentijds gelukkig ook wel goede en mooie momenten, maar we hadden veel conflicten. Beide karakters botsten. Ideeën botsten. Onze totaal verschillende manieren van communiceren botsten. Wat zeker niet botste was dat we van elkaar hielden en steeds weer opnieuw kozen om samen verder te gaan.

Tale of Two Brains

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Dat weet jij ook wel. En die verschillen zorgen geregeld voor conflicten.  In elke relatie heb je twee personen die verschillend zijn. In elke relatie kom je (dezelfde) verschillen tegen. Niet altijd in dezelfde mate, maar toch aanwezig. Deels heeft het te maken met hoe de hersenen van mannen en vrouwen werken.
In onderstaand filmpje wordt dat verschil goed uitgelegd. Het is in het Engels (of beter gezegd in het Amerikaans). Ik hoop niet dat dit een probleem voor je is. Ik ben benieuwd of jij je hierin herkend…

Ik – Jij – Wij

Een conflict ontstaat wanneer jouw persoonlijkheid in het geding komt. Het wil zich verdedigen. Ook al zijn jullie in jullie relatie een eenheid, jij als persoon bent er ook nog. En dat is maar goed ook. Het huwelijk is niet van ‘ik+jij=wij’.  In een relatie hoeft jouw persoonlijkheid, wie jij bent, niet volledig op te gaan in het samen-één-zijn. Er zal altijd ruimte moeten zijn voor jouw ‘ik’. het is huwelijk is meer iets van ‘ik+jij=ik+jij+wij’.

In het begin van jullie relatie, toen jullie met jullie hoofden in de roze wolk liepen, zag je het niet, maar na verloop van tijd werd je er pijnlijk bij stilgezet: jij en je partner zijn verschillend. Je kan denken dat je die verschillen tussen jou en je partner wel even kan oplossen, of dat je partner jou wel zal gaan begrijpen, of dat je partner er zelf wel achter komt, maar dat blijkt in de praktijk toch niet zo eenvoudig. Die verschillen leiden naar een conflict. En het is niet makkelijk uit een conflict te komen. Vaak voelt één van de twee zich tekort gedaan en dat wordt geuit in boosheid.

Hoe je met conflicten omgaat bepaalt of er een goede of minder goede uitkomst is te verwachten. Hoe je met conflicten omgaat bepaalt de sfeer van een relatie. Het bepaalt ook de toekomstbestendigheid van jullie relatie. Wanneer jullie niet in staat zijn om op een goede manier conflicten aan te pakken en op te lossen, loop je het risico dat jullie elkaar ergens kwijt gaan raken, wat tot een einde van jullie relatie kan leiden

Je hebt dus twee optie wanneer een conflict dreigt te escaleren. Of je laat de emotie, de boosheid groeien en ontploffen òf je weet die boosheid op tijd te herkennen en je gaat dat wat die boosheid veroorzaakt verwerken, om daarna het onderwerp van het conflict op te lossen. Ik zou het wel weten …

Opdracht – 1

Je gaat kijken hoe jullie (misschien) gewend zijn om conflicten uit te vechten. Waarschijnlijk dat van de vier getoonde manieren er 2 of 3 jou zeer bekend voor komen. Wees eerlijk en benoem welke manier jij / jullie het vaakst gebruiken.

Om te lezen voor je verder gaat:  Vier verkeerde manieren van omgaan met boosheid

We gaan nu iets dieper in op jullie conflicten. Je gaat kijken naar het waarom en wat er met jou gebeurt. Op het eind een vraag aan je zelf, waarbij het antwoord het waard is om met je partner te delen.
Hierbij geldt dat er geen fout antwoord is. Hoe eerlijker jij naar jezelf bent des te meer heb je profijt van deze opdracht.

Opdracht: Wanneer ik boos ben

Verwerken van Boosheid

Opdracht – 2

Wanneer jullie de boosheid hebben verwerkt, kunnen jullie kijken naar een oplossing voor het eigenlijke ‘probleem’. In de bijlage lees je welke opties er zijn. Laat ze even op je inwerken. Welke past bij jou? Welke pas jij al toe? Welke andere zou je meer willen gaan toepassen? De laatste vraag is er een om ook met je partner te bespreken.

Om te lezen: 4 Goede mogelijkheden om meningsverschillen op te lossen

Voor elke situatie mag je opnieuw de juiste oplossing kiezen. Elke optie is goed, zolang het maar gebeurt vanuit een houding van gevende liefde. Het is echter niet goed wanneer er steeds wordt gekozen voor dezelfde oplossing. Ga ook eens wisselen in de mogelijkheden. Uiteindelijk, jij gunt de ander, en dus ook jouzelf, toch iets moois?

Blauwe Plekken

Soms gaat dat oplossen van het conflict niet zo makkelijk en eenvoudig. Binnen 3 zinnen is het conflict gegroeid tot een mini-oorlog. En elke keer weer volgens het zelfde riedeltje. Er zit een patroon in jullie conflicten. Wanneer hij dit zegt, reageert zij op die manier en gaat hij …. Vul zelf maar in… Opeens zijn jullie in een vicieuze cirkel terecht gekomen.

Hoe je daar uit kan komen behandelen we, op de volgende bladzijde, bij bij de Fear Dance.

Volgende Pagina

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

In de workshop Connecting Hearts komt het onderwerp “Creatief omgaan met Conflicten” nog uitgebreider aan bod. Deze workshop is bedoeld om samen met je partner te volgen. Meld je hiervoor aan of lees dit voor meer informatie