De dans die je niet wilt.
Ken jij dat ook? Je partner hoeft maar een bepaald woord of zin te zeggen of een bepaalde ‘boodschap’ af te geven en jullie zitten ‘opeens’ in een heftige ruzie. En dat gebeurt niet 1 keer, maar verschillende keren door het jaar heen. Je wilt het stoppen, maar het wil niet lukken. Zo irritant is dat om elke keer weer in datzelfde patroon te vervallen. Ook ons overkomt het nog wel eens, dus je hoeft je niet echt schuldig te voelen.
Dat patroon van hoe zo’n ruzie ontstaat en steeds weer terug komt noemen we de Fear Dance. Nee, het is geen nieuwe versie van de jive of de tango. Maar omdat het circulair werkt wordt het gemakshalve een dans genoemd.
Hierboven zie je in een eenvoudig schema hoe de Fear Dance werkt.
In het kort uitgelegd:
- Op enig moment, door een opmerking van je partner, wordt op je blauwe plek getrapt. Iets triggert bij jou.
- Je gaat vanuit je emotie reageren op de situatie, wat maakt dat je de verkeerde dingen zegt op de verkeerde toon. Je trapt hiermee op de blauwe plek van je partner.
- Die reageert dan ook vanuit emotie en zegt woorden waardoor jouw blauwe plek opnieuw geraakt wordt.
- Jij reageert nu nog heftiger vanuit emotie. Enz, enz, enz.
De Fear Dance is ingezet en kan zich lang in stand houden. Totdat er eentje is die stopt met dansen. Die ene kan jij zijn. Jij hebt de ‘macht’ om deze cirkel te doorbreken.
Opdracht – 3
Het patroon is bij iedereen vergelijkbaar, maar jouw angsten zijn uniek. Vaak ben je niet echt bewust van welke angsten er in jou leven. Het is dus goed om bewust te worden van jouw angsten, zodat jij in staat bent om de Fear Dance te stoppen, of nog beter, te voorkomen.
In deze opdracht ga je ontdekken welke onderliggende angsten jij hebt en hoe jij daarop reageert en waarom.
Uitleg en Opdracht :
Fear Dance Ontdekken
Opdracht – 4
Vanuit de vorige opdracht weet je hoe de Fear Dance bij jullie werkt. Dat kan veranderen. Jij bent in staat om die vicieuze cirkel te doorbreken, door je eigen reacties te leren beheersen.
In deze opdracht ga je ontdekken wat jij kan doen om de Fear Dance te stoppen, zodat de Fear Dance wordt omgezet naar een Love Dance.
Uitleg en Opdracht: Fear Dance Aanpakken
Vergeving na een conflict.
Vroeger leerde ik al, waar twee vechten, hebben twee schuld. Dat is bij een conflict in een relatie ook. Het is niet zo dat er eentje het goed heeft en de ander het fout heeft. In een conflict hebben beiden een rol, beiden hebben in die zin ook schuld. Nadat het conflict is opgelost, is het goed dat jullie beiden ook verantwoordelijkheid nemen over jullie deel in het conflict.
Erken elkaars gevoelens en spreek naar elkaar uit. Wanneer jij de ander hebt gekwetst is het goed om daarvoor vergeving te vragen. Ben jij gekwetst en er wordt je om vergeving gevraagd, geef die dan ook vrijelijk.
Vergeving ontkent niet het conflict, de consequenties en de gekwetste gevoelens. Vergeving maakt je wel vrij van de woorden en van het conflict zelf. Wanneer je jouw partner vergeeft zul jij je ook ‘lichter’ voelen.
Vergeven is een bewuste daad, die niet altijd makkelijk te doen is. Het vraagt soms ook kracht. Door te vergeven zul je meer rust en energie ervaren.
Lees ook even deze blog van Sanne Wurzer – “Vergeven doe je voor jezelf.”
Afsluiting.
Dit is al weer het einde van deze module over Conflicten. Met wat je hier hebt gelezen, geleerd en ontdekt ben je in staat om jullie conflicten zo te veranderen dat jullie relatie er beter door wordt: door je niet meer te laten leiden door je gekwetste emoties. En soms komt het gewoon omdat jullie verschillend zijn. Laat die verschillen jullie niet uit elkaar drijven, maar kijk hoe je die verschillen kunt benutten voor jullie beider welzijn en geluk.
Grote veranderingen kunnen al gebeuren door kleine stapjes, door kleine aanpassingen. Jij hebt nu de kennis. Nu de uitdaging aan jou om het toe te passen.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Mocht je naar aanleiding van deze e-learning vragen hebben, mag je altijd contact met ons opnemen. Je mag uiteraard altijd een afspraak maken voor een coachingsgesprek. Dat kan eventueel ook via Skype/Facetime.
We vinden het ook leuk om te lezen wat er zoals verbeterd is in jullie relatie.
Mail je vraag of getuigenis
In de workshop Connecting Hearts komt het onderwerp “Creatief omgaan met Conflicten” ook uitgebreid aan bod. Deze workshop is bedoeld om samen met je partner te volgen. Aanmelden voor de WORKSHOP of lees dit voor meer informatie