Communicatie is zeg maar echt mijn ding.


Inleiding

Communicatie in een Relatie, je kunt niet zonder, hoewel je het soms wel zou wensen. Ook al zijn wij nu al vele jaren getrouwd en hebben we volwassen kinderen, ik blijf het soms lastig vinden om goed te communiceren. Er komt ook heel veel bij kijken: wat ik zeg, maar ook wat ik niet vertel. Hoe ik iets zeg en ook nog wanneer ik het zeg. Voordat ik iets zeg, komen er eerst ook nog allerlei gedachten die mij beïnvloeden. Soms heb ik het gesprek al vele keren in mijn hoofd gevoerd voor het echt plaatsvindt. Soms wordt ik moe van mijzelf….

In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over mijzelf en hoe ik communiceer. Dat heeft wie ik ben veranderd. Het heeft ook onze relatie veranderd. En elke verandering was gelukkig een verbetering.

Hoe jij communiceert wordt deels bepaald door wie jij bent. Misschien ben jij wel die gezellige kletskous en is jouw partner de ‘stille’ van jullie beiden. Of je bent meer mensgericht of meer taakgericht. Geen daarvan is fout, maar als je niet weet hoe jij communiceert of niet weet hoe jouw partner communiceert kan er veel fout gaan.

Voor je verder gaat, eerst even een filmpje over de noodzaak van communicatie. Of, om preciezer te zijn, over het vertellen wat je echt wilt, wat je behoefte is.
De muziek is wat truttig (althans dat is mijn mening) en het lettertype is niet wat ik zou kiezen, maar wat het zegt is nog steeds sterk. Kijk zelf maar.

Goed communiceren kan je leren.

Wie jij bent, hoe jij iets doet of zegt, is onder andere het gevolg van je persoonlijkheid. Een gevleugelde uitspraak hierbij is “Ik ben nu eenmaal zo”. Dat klinkt mooi en zelfs eerlijk, maar het is het niet. Hoe jij nu bent als persoon komt deels door het DNA en de genen die je van je ouders hebt gekregen. Deels ben jij geworden door wat je hebt meegemaakt in het leven, het gezin waarin je opgroeide, je vrienden, de school, zelfs de buurt. Ze hebben allemaal invloed (gehad) op hoe jij geworden bent zoals je nu bent. En dus ook op jouw manier van communiceren.

Dat geeft je geen vrijbrief om zo door te gaan. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen acties, je eigen woorden, je eigen manier van communiceren. Zelfs verantwoordelijk voor je eigen gedachten.

Jouw gedachten voeden namelijk jouw gevoelens en hoe jij je voelt maakt hóe jij de woorden zegt. Jouw gevoel bepaalt deels ook wàt jij zegt. Dus het is belangrijk om te weten waar je gevoelens vandaan komen. Welke onderliggende behoefte heb jij? Of is er een diepere angst? Hier gaan we het over hebben bij de module Creatief omgaan met Conflicten. Weet dat jouw basis-behoefte/-angst voeding geeft aan jouw gedachten die jouw gevoelens vormend die op hun beurt jouw woorden, jouw manier van communiceren beïnvloeden.

Veel van de manier waarop we communiceren is aangeleerd (en dat werkt niet altijd goed in jouw relatie). En omdat het aangeleerd is kan je ook leren om op een andere manier te communiceren. Wanneer jouw communicatie steeds hetzelfde resultaat had, zoals: niet begrepen worden, je werd niet serieus genomen, iedereen liep over je heen, je gezin is bang voor je, laat het zien dat je niet goed communiceert. In ieder geval niet op de juiste manier. Door te ontdekken hoe jij beter kan gaan communiceren, op welke manier je wel iets kan zeggen wordt jijzelf daar een mooier mens van en maakt het jouw huwelijk ook mooier.

Vervolg

Op de volgende pagina ga je kijken naar wat voor persoonlijkheidstype jij bent en hoe dit zich verhoudt tot jouw communicatie. Vroeger zei mijn vrouw geregeld dat ik boos klonk. Ik snapte niets van wat ze zei. Ik was niet boos en kon mij dus niet voorstellen dat ik boos klonk. Ik zei iets op een toon waarvan ik dacht dat het goed was, want zo was ik nu eenmaal. Op een dag was het net alsof mijn oren open klikten en hoorde ik mijzelf iets zeggen op een boze toon. Deze keer kon ik mij horen zoals zij mij vaak had gehoord. Hierdoor werd ik mij meer bewust van de toon waarop ik dingen zei.

En hoe zeg jij iets? En hoe komt dat over bij jouw partner? Daar ga je ook naar kijken / luisteren…

Je gaat kijken naar wat jouw liefdestaal is. Oftewel, op welke manier communiceer ik mijn liefde? Wanneer jij dit weet, kan jouw partner in deze taal met jou communiceren waardoor jij je geliefd voelt.

Daarnaast krijg je tips hoe anderen, bijvoorbeeld je partner, beter met jou kunnen communiceren. (Eerlijk is eerlijk, niemand is in staat om zich geheel en compleet te veranderen. En het aanleren van iets nieuws is een proces wat tijd kost)

Volgende Pagina

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
In de workshop Connecting Hearts komt het onderwerp Communicatie nog uitgebreider aan bod. Deze workshop is bedoeld om samen met je partner te volgen. Meld je hiervoor aan of lees dit voor meer informatie